Bemutatkozás

27 2015
Jul

Kecskeméten születtem, azóta is ott élek. A szegedi Tömörkény István Iparművészeti Szakközépiskola textil szakán érettségiztem, ezt a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szaka, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola követte. 1992-ben felsőfokú PR végzettséggel gazdagítottam tanulmányaim sorát.

Kilenc évig tanítottam, majd alkalmazott grafikával foglalkoztam. Számtalan cég és termék arculat, könyv, plakát, naptár, stb., született a kezem alatt.

Mindeközben Bruncsák András művész-tanár barátommal 1993-ban elindítottuk a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolát, mely azóta is sikeresen működik.

1999-ben kezdtem hivatásszerűen, csak a festészettel foglalkozni és érdeklődésem egyre inkább a plein-air stílus felé fordult. Eleinte munkáim nagyrészt alkotó táborokban születtek, de ma már a műtermi elmélyült munkát ugyan olyan fontosságúnak érzem. Fő témám bármely festészeti területen, legyen az csendélet, táj, portré, stb. a fény-árnyék. Művészként fontos törekvésem a minőségi realista ábrázolás szakmai megbecsülésének visszaállítása. Alkotásaimmal a természet iránti alázatom és rajongásom fejezem ki, felhívva a néző figyelmét a legapróbb, leghétköznapibb dolgok különlegességére is. Munkámban és életszemléletemben egyaránt a teljességre törekszem, vallom az élet rövid, élvezzük, próbáljuk mindig mindennek a legszebb oldalát megkeresni és örömünket lelni benne.

Elsősorban pasztellkrétával dolgozom. A pasztell finomsága, szívet-melengető színhatása az, mellyel leginkább közvetíteni tudom érzéseimet. Munkáimban a nőiességet, líraiságot, harmóniát, humánumot szeretném átadni.

2014-ben jelent meg a Cser Kiadó Kis Műterem sorozatában: Virágok, kertek, mezők pasztellel - című szakmai kötetem magyar és román nyelven, melynek folytatása Vízi világ pasztellel címmel 2015-ben került a könyves boltokba. 2017 év elején a sorozat általam írt és festett harmadik kötete a Portréfestés pasztellel kerül kiadásra.

Éveken keresztül működtettem Művészeti Galériát társadalmi munkában kortársaim részére.

A festészet mellett több civil szervezet aktív tagja, vezetőségi tagja vagyok. 2000 óta végzek karitatív munkát a Kecskeméti Szent László Lions Klubban, tagja vagyok a Kunsági Női Borrendnek, a Wagner Társaságnak, a BrilliArt Tánc Stúdiónak, 2010  és 2016 között társadalmi munkában, folyamatosan szerveztem, rendeztem pályatársaim számára a kecskeméti Művész Kávézó kiállításait.

2014 óta óraadóként tanítok a Katedra Művészeti Szakközép Iskolában és vezetem a Kecskeméti Képzőművészeti Szabad Iskola felnőtt tagozatát.

Részt veszek különböző cégek rendezvényeinek szervezésben: kiállítások, aukciók, szakmai táborok fűződnek nevemhez. Évek óta a kecskeméti animációs filmfesztivál, a KAFF szervező bizottságának munkájában is részt veszek.

A festészeti és szervező munka mellett továbbra is készítek alkalmazott grafikai anyagokat, arculatokat, könyveket.

Tagja vagyok a MAOE-nak. 2016-ban Bács-Kiskun megyei Művészeti díjat kaptam.


"A művészet lényege a minőségben van. A minőségben, ami az emberi és művészi vállalásból ered. Az önálló vélemény az, amitől izgalmassá válik a mű.

A művésznő üzenete, a természetről szól, arról a természetről, melynek részei vagyunk. Megkeresi annak legszebb arcát, mozzanatait, amelyek a gyönyörűséget, a békességet, a harmóniát, a szeretetet képviselik. Ezeknek a képeknek a társaságában, valahogy embernek érezhetjük magunkat.

A kövek, vízinövények, a fák, a virágzó rétek, az egész világról és így rólunk is szóló tartalmakat közvetítenek számunkra. Mondhatom boldog lehet az az ember, aki ezt az összhangot, úgy tudja képpé formálni, hogy munkáival másokat is rá tud venni, hogy legyen szemük az őket körülvevő világra, az abban fellelhető szépségekre, harmóniára.

Az, hogy ez sikerüljön, annak vannak fundamentális feltételei, hisz ez egy szakma is, ezt a szakmát tudni kell. Ismerni kell az eszközöket, az anyagot, tudni kell velük bánni. A művésznő esetében a tehetség és a tanult szakma összhangban van, brilliánsan képes megfogalmazni mondanivalóját.

Egy ember, aki két lábon áll a világban, egy ember, aki ebből a világból meríti ihletét és ennek eredményeként képein keresztül üzen nekünk, hogy mindig, minden feszültségben, minden emberi drámában próbáljunk meg ennek a szépségnek a segítségével feloldódni és emberibb emberré válni."

részlet Bereczky Loránd a Magyar Nemzeti Galéria 

   főigazgatója kiállításmegnyitó beszédéből, 2007 november, Hotel Gellért

 

Nagyon sokat dolgozom. Számos csoportos és önálló kiállításon, országos tárlaton mutatkoztam be alkotásaimmal.

1999 és 2016 között mintegy 123 önálló kiállításom volt.

A teljesség igénye nélkül néhány:

Magyar Állami Operaház - Magyar Kultúra Székház -  Erkel Színház -  Játékszín - Nemzeti Táncszínház - Budapest, Hotel Gellért - Hotel Béke - Hotel Flamenco - Hotel Hélios - Budapest, Fővárosi Művelődési Ház - Marcibányi téri Művelődési ház - Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár - Rátkai Klub - Dunapalota - Budapest, Mezőgazdasági Múzeum Vajdahunyadvár - Budapest, Bank Center - Budapest,

Városi Galéria - Hévíz, Városi Galéria - Tamási, Magyary Zoltán Művelődési Központ - Tata, Kanizsai Kulturális Központ - Nagykanizsa, Arany János Művelődési Ház - Nagykőrös,  Művészetek Háza - Eger, Erdei Ferenc Művelődési Központ, (ma Hírös Agóra) - Kecskemét, Sziráki-, Szabadkígyósi Kastélyok, Gödöllői Királyi Kastély, Céh Galéria - Szentendre, Démász Székház - MTA székház - Szeged, Művészetek Háza - Pilisvörösvár, stb.

Több mint 135 csoportos kiállításon vettem részt hazánkban és külföldön.

Többek között: Kecskeméti Tavaszi és Téli Tárlat, Rothary jótékonysági árverések, Alkotótáborok kiállításai számos helyen, Keszthelyi Festetics Kastély, Gödöllői Királyi Kastély, Nagykanizsai Művelődési Központ, Gyimesfelsőlok, Mezőmadaras, Mojmirovce, Marosvásárhely, Jelsa, 

Pasztell Biennálé - Esztergom, Tájkép Biennálé - Hatvan, Országos Tematikus "Víz és élet" Biennálé - Baja, Őszi Tárlat - Hódmezővásárhely

Alkotásaim számos magán és közgyűjteményben megtalálhatók hazánkban és külföldön (pl: Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, USA, Kanada, Izrael, Japán, stb.) egyaránt.

 

 

 

  • Cimkék: